Op de Energy & Health Campus bevindt zich een unieke combinatie van onderzoekslaboratoria en nucleaire installaties. In de komende jaren openen nieuwe, moderne faciliteiten de deuren voor nieuwe ontmoetingen, ontwikkelingen en samenwerkingen. Zo kunnen we samen sneller, beter en klantgerichter innoveren.
Campusfaciliteiten
Van den Kroonenberg gebouw (TNO Solar lab)
Het TNO Solar Lab is belangrijk voor onderzoek naar duurzame energie en innovaties op het gebied van zonne-energie. Op 15 september jl. is deze ultramoderne faciliteit geopend voor onderzoek naar de de volgende generatie hoogrendement-zonnestroomsystemen. Denk hierbij aan nieuwe toepassingen voor het land en water, in de bebouwde omgeving en voor de infrastructuur en voer- en vaartuigen. Onderzoekers van universiteiten krijgen met deze faciliteit de mogelijkheid bij te dragen aan de versnelling van de energietransitie.
Seaweed Lab
In deze faciliteit kunnen de essentiële processtappen voor omzetting van zeewier naar biobased brand- en grondstoffen worden ontwikkeld. Dit vormt de opstap naar een verdere uitbreiding van de Research & Development infrastructuur voor het ontwikkelen van technologie voor de productie van biobrandstoffen op basis van vergassing en bioraffinage. De faciliteit voor zeewier processing bij TNO in Petten vormt een eerste stap in de uitbreiding van de onderzoekinfrastructuur gericht op technologieontwikkeling voor de omzetting van biomassa naar groene energie en grondstoffen.
Faraday Lab: Europa’s grootste waterstof onderzoeksfaciliteit
Voor grootschalige productie van groene waterstof uit duurzame bronnen als zon en wind moeten nog technologische drempels worden geslecht. Elektrolyse, een methode om water te splitsen in waterstof en zuurstof, is nodig om grote hoeveelheden windenergie te kunnen opslaan en transporteren naar industrie en voor zwaar transport. Dat gebeurt nu nog op te kleine schaal. In Europa’s grootste waterstof onderzoeksfaciliteit, het Faraday laboratorium werkt TNO aan technologische doorbraken voor opschaling.
Carnot Lab (warmtelab)
Voor het realiseren van de klimaatdoelstellingen in de industrie is meer onderzoek en ontwikkeling nodig naar industriële warmtetechnologieën. Meer dan 80% van het industriële energiegebruik is gerelateerd aan de inzet van warmte. Hier is veel te winnen op weg naar een duurzame energiehuishouding. Het Carnot lab, dat onlangs haar faciliteiten heeft uitgebreid, pakt deze uitdaging aan. Dit warmtelab in Petten biedt bedrijven de unieke mogelijkheid samen met TNO industriële warmtetechnologie op kleine en grote schaal verder te ontwikkelen.
FIELD-LAB
Het FIELD-LAB is een ontwikkelingsfaciliteit voor nieuwe nucleaire geneesmiddelen, gericht op de behandeling van kanker. Het lab wil het proces van ontwikkeling tot toepassing bij patiënten versnellen. Met de levering van kleine batches voorziet het lab in de vraag van onderzoekers en startups naar onderzoeksmateriaal voor de nucleaire geneeskunde. Dit helpt alle partijen bij hun doel om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen.
Molybdeenproductiefaciliteit
Voor levensreddende diagnoses. In de nucleaire geneeskunde worden levensreddende diagnoses gesteld met behulp van scans. Het gaat vaak om ernstige aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten en kanker. Om ziekenhuizen in Europa en ver daarbuiten steeds te laten beschikken over technetium, maken we in de Molybdeenproductiefaciliteit (MPF) zeer zuivere molybdeen-99-oplossingen. Eén productie in de MPF is goed voor meer dan 80.000 scans!
Nuclear Health Centre
In de medische wereld is een grote behoefte aan productiefaciliteiten die in opdracht van ziekenhuizen of farmaceutische bedrijven bestraalde materialen kunnen verwerken tot geneesmiddelen. Het Nuclear Health Centre (NHC) van PALLAS gaat op grote schaal bestraalde grondstoffen (medische isotopen) tot halfproduct (radiochemicaliën) en geneesmiddelen (radiofarmaca) verwerken en verpakken. Met deze producten kunnen miljoenen patiënten in ziekenhuizen worden behandeld.
Batterijen Lab
Wist je dat we hier het gedrag van batterijen onderzoeken, zodat elektrisch transport ook veilig is? Hoe laadt een batterij op en hoe ontlaadt ze onder bepaalde omstandigheden? Wat gebeurt er met een batterij onder extreme belasting, zoals extreem hoge of lage temperaturen, of bij een botsing?
Productie- en distributiefaciliteit Curium
Voor levensreddende diagnoses en behandeling . Curium maakt en verzendt geneesmiddelen voor de nucleaire geneeskunde. Het bedrijf heeft op de EHC twee cyclotrons en exploiteert – onder toezicht en vergunning van NRG — de Molybdeenproductiefaciliteit. Verder omvat de Curiumfaciliteit laboratoria voor radiofarmaceutische en steriele productie van geneesmiddelen, microbiologie, kwaliteitscontrole en onderzoek & ontwikkeling. Curium zet haar faciliteit ook in voor loonfabricage, verpakking en distributie voor partners in deze branche.
Hoge Flux Reactor
De Hoge Flux Reactor (HFR) is een van de weinige reactoren in de wereld die nucleaire medicijnen (medische isotopen) kan maken. Dagelijks worden er voor 30.000 patiënten grondstoffen voor nucleaire medicijnen geproduceerd. Deze patiënten hebben kanker of een andere levensbedreigende ziekte. Ook wordt de reactor veel gebruikt voor onderzoek naar veilige en nieuwe kernenergie. Denk aan onderzoek naar Thoriumreactoren. De HFR is in gebruik sinds 1961. Medio jaren ’20 zal de HFR worden vervangen door de nieuwe PALLAS-reactor waarvan de plannen in voorbereiding is.
De Pallas Reactor
PALLAS is de nieuwe medische isotopenreactor die de verouderde Hoge Flux Reactor (HFR) in Petten op termijn gaat vervangen. Door de komst van de PALLAS-reactor kan Nederland de komende 50 jaar miljoenen mensen blijven helpen. Naast de productie van medische isotopen werken hier nationale en internationale partijen samen aan de ontwikkeling van nucleair onderzoek en aan duurzame energieoplossingen. Daarmee aan de gezondheid van miljoenen patiënten per jaar. Een toekomst waar Petten en Nederland trots op kunnen zijn.
Brandstofcellen Lab
Hier testen we de werking en veiligheid van brandstofcellen onder de meest uiteenlopende omstandigheden. Wat gebeurt er bijvoorbeeld bij een temperatuurverschil van min 40°C tot 40°C boven het vriespunt?
Waterstofopslag Lab
Wist je dat de Hogedruk Waterstoftank Testfaciliteit een indrukwekkende bunker is, van buitenaf nauwelijks zichtbaar doordat hij eruit ziet als een duin, maar die met zijn 1 meter dikke wanden en een deur van 40.000 kilo bestand is tegen de meest extreme omstandigheden? Hier worden waterstoftanks getest voor veilig en duurzaam transport.
Smart Grid Interoperability Lab
Wist je dat een belangrijke uitdaging voor digitale energie, vooral vanuit het oogpunt van de consument, de interoperabiliteit is van alle betrokken componenten, systemen, applicaties en informatie? Wij testen “slimme” apparaten om te kijken of zij correct communiceren en begrepen worden door de andere digitale systemen in huis. In geval de interoperabiliteit fouten vertoont, geven wij advies aan fabrikanten over hoe ze standaarden of protocollen kunnen toepassen en hun apparaat kunnen verbeteren.?
WERKEN OP DE CAMPUS?
Op de Energy & Health Campus werken meer dan 1.600 mensen aan inspirerende Energy & Health projecten en opdrachten. En dat worden er steeds meer. Iets voor jou?